Info
Werking

Klik hierboven voor grotere afbeelding

Wat is nu precies een pelletkachel

Door verbranding van geperste houtkorrels (pellets) wordt er een gezellig warmte verkregen. Nu kunnen we deze pellets natuurlijk in een ijzeren mand in de kamer proberen op te branden maar we doen dit liever op een gecontroleerde en reukvrije wijze.

Een pelletkachel is een zeer luxe variant van een houtkachel. Met een pelletkachel wordt namelijk geheel automatisch de dosering van houtpellets geregeld waardoor er een continue verbranding ontstaat in de pelletkachel en uw ruimte gelijkmatig wordt verwarmd.

De houtpellets worden door de pelletkachel met een draaiende vijzel in de vuurkorf geworpen en ontstoken door een gloeispiraal. Via een ventilator wordt gedoseerd zuurstof toegevoegd aan het verbrandingsproces. Door voortdurend de juiste verhouding zuurstof en brandstof (pellets) te controleren (zoals dat ook bij een verbrandingsmotor in een auto gebeurt) wordt een optimale verbranding verkregen en haalt de Artel en Edil Kamin pelletkachel het meeste rendement (meer dan 94%) uit de warmte die hierbij vrijkomt.

Klik hier voor meer informatie over het Assortiment van ATech Pelletkachels...

Nieuwe verbrandingskamers voor onze Elite modellen

Onze design pelletkachels (de Elite serie) worden voorzien van nieuwe verbrandingskamers. Het rendement krijgt hiermee een vlucht en gaat ineens van 86% naar 94%. En met zulke mooie rendementen mogen we stellen dat Artel hoogrendementketels produceert.

Wilt u een heldere uitleg hoe deze pelletkachels exact werken? Klikt u dan op afbeelding aan de linkerzijde.

klik hier voor meer informatie over de Artel Elite pelletkachels...

Uw woning verwarmen met hout

De zuurstof die wordt aangezogen voor de verbranding komt uit de ruimte waarin de pelletkachel zich bevindt. In de gesloten warmtewisselaar wordt de lucht afkomstig uit uw kamer verwarmd en aan de voorzijde van de pelletkachel terug geblazen de kamer in.

Na verbranding worden de rookgassen dus door de warmtewisselaar gevoerd, dit komt echter niet in aanraking met de lucht die weer terug stroomt uw kamer in. Deze rookgassen worden vervolgens via een gesloten leiding naar buiten geblazen. Dit gebeurt onder druk zodat u geen schoorsteen nodig heeft, een directe afvoer naar buiten volstaat!

Zo geniet u van de warmte van het verbrandingsproces maar heeft u geen last van de rookgassen!

Veelgestelde vragen ten behoeve van pelletkachels

Wij zijn reeds enkele jaren actief op het gebied van pelletkachels en zien veel vragen met regelmaat terug komen. Een aantal vragen over pelletkachels hebben wij hieronder geplaatst.

Kan een pelletkachel gewoon als geveldoorvoer aangesloten worden?

Technisch gezien is het absoluut geen probleem om een pelletkachel met een geveldoorvoer aan te sluiten. Er moet wel rekening gehouden worden dat de verbrandingsgassen van de pelletkachel genoeg kunnen verdunnen met verse lucht voordat ze bij openstaande ramen of deuren naar binnen kunnen trekken.

klik hier voor meer informatie over afvoer voermaterialen ten behoeve van pelletkachels...

Maar de afvoerpijp van een pelletkachel moet toch eerst altijd 1,5 tot 2 meter omhoog?

Dit wordt aanbevolen door pelletkachel fabrikanten in verband met stroom storingen. Zodra de stroom weg valt worden de gassen van de pelletkachels niet meer door de ventilator afgevoerd. Met minimaal 1,5 meter pijp omhoog blijft er toch nog wat natuurlijke trek over, om bij stroomstoringen, de gassen af te voeren. Als de ventilator van de pelletkachel niet meer draait wordt er ook geen zuurstof meer aangevoerd en dooft het vuur snel. Een gevel afvoer geeft, bij een pelletkachel, geen technische problemen.

Kan een pelletkachel op een bestaande houtkachel schoorsteen worden aangesloten?

Het is absoluut geen probleem om een pelletkachel aan te sluiten op een schoorsteen (mits de schoorsteen in goede conditie is). Doordat de Artel en Edil Kamin pelletkachels perfect zijn af te stellen, kan de natuurlijke trekkracht van de schoorsteen goed gecompenseerd worden.

Zit er ook garantie op de Artel en Edil Kamin pelletkachels en hoelang is de garantie periode

Op alle Artel en Edil Kamin pelletkachels wordt vijf jaar garantie verleent op de body en twee jaar op de draaiende delen. Omdat ATech pelletkachels naar 100% klant tevredenheid streeft, zal er nooit moeilijk gedaan over garantie op uw pelletkachel.

Hoeveel euro kan ik per jaar besparen met een pelletkachel?

Het antwoord op deze vraag is geheel afhankelijk van de volgende situaties.

- Wat is het stookgedrag? (hoeveel brand uren per jaar heeft u pelletkachel)
- Is de woning goed of slecht geisoleerd?
- Is het vermogen van de pelletkachel goed afgestemd op de te verwarmen ruimte?
Kwaliteit van de houtpellets

Dit zijn nogal wat parameters welke de besparing en het stookplezier met uw pelletkachel kunnen verstoren. Aangezien ATech Pelletkachels, u op al deze punten het optimale advies geeft, kan er toch al snel € 300,- (gebaseerd op een standaard éénsgezins situatie) of meer per jaar bespaard worden.

Wat heb ik allemaal nodig om een CV pelletkachel aan te sluiten en voldoen deze pelletkachels aan alle veiligheidsvoorwaarden?

De CV pelletkachel heeft alle appendages reeds ingebouwd. Er is buiten een CV netwerk met radiatoren, alleen een rookgas afvoer en een mix ventiel nodig. De CV pelletkachel is beveiligd tegen oververhitting en overdruk en heeft CE en TUV keurmerken. Met andere woorden; de CV pelletkachel is net zo veilig als ieder andere HR ketel.

klik hier voor meer informatie over Artel CV pelletkachels...

Waarom heeft een CV Pelletkachel een mix ventiel nodig?

Om condensatie in de CV pelletkachel te voorkomen wordt het retour water op een bepaalde temperatuur gehouden. Doordat het mix ventiel, warm water uit de aanvoer mix met het koudere retour water, komt het water in de pelletkachel niet onder het condensatie punt.

Worden de Artel pelletkachels met een Nederlandstalige handleiding geleverd?

Ja, alle door ATech Pelletkachels aangeboden pelletkachels worden geleverd met Nederlandstalige handleiding. Indien u aanvullende vragen heeft dan is er ook nog de telefonische helpdesk, wij zijn bereikbaar voor vragen over de bediening van uw Artel Pelletkachel.

Is een pelletkachel nu goedkoper in gebruik dan een houtkachel ?

Het maximale rendement van een houtkachel is 80%. Het rendement van de Artel en Edil Kamin pelletkachels is meer dan 94%.

De best presterende houtkachel haalt dus 14% minder energie uit een houtblok dan een pellekachel uit houtpellets.

Zit er veel kwaliteit verschil tussen de verschillende merken houtpellets ?

Ja, er zit ontzettend veel verschil in de kwaliteit van de verschillende merken houtpellets. De reden is dat veel houtpellet fabrikanten in Nederland geen controle hebben over het zaagsel, welke verwerkt wordt in de houtpellets. Het zaagsel is namelijk afkomstig van timmerfabrieken en hout handelaren welke wisselende soorten hout zagen. Wisselende soorten zaagsel in uw houtpellet geeft wisselende betrouwbaarheid van uw pelletkachel.

klik hier voor meer informatie over de ATech kwaliteit houtpellets...

Staat uw vraag hier niet tussen?

Is uw vraag, over pelletkachels, niet beantwoord? Neem dan gerust contact met ons op. Uw vraag zal sowieso worden beantwoord en wordt wellicht toegevoegd aan deze pagina.